Tuinhortensia met een opvallend en verrassend kleurenspel.

tuinhortensia
tuinhortensia

Ik ben echt gek op hortensia’s, als snijbloem, kamerplant maar ook zeker voor in de tuin. Buiten geven ze mij een landelijk, vrij gevoel en word ik er vrolijk van wanneer ik er langsloop. Drie keer raden wat we dan ook in de tuin hebben staan. Inderdaad de tuinhortensia, in diverse soorten en dit jaar zijn er nog een aantal bij gekomen. We hebben ze al wel eens in de living gehad als kamerplant. Maar nu heb ik er een tuin varriant op. Het is namelijk de Magical-hortensia.

Magical tuinhortensia

Het leuk van de Magical-hortensia’s is dat ze een kleurwisseling hebben, zo’n drie á vier keer per jaar word je verrast door een kleurverandering. Het lijkt wel een betovering in je tuin door het hele jaar heen! Je hebt ze in diverse kleuren, zoals roze, blauw, rood en wit, deze kunnen veranderen naar bijvoorbeeld een paarse tint of een groene. Maar ik zal niet te veel verklappen, het is namelijk veel leuker om het zelf te ontdekken! Er zijn wel tien soorten, dus er is voor een ieder een bijpassende kleur.

tuinhortensia

De Magical-tuinhortensia is niet kieskeurig qua standplaats. Het beste is wel voor de plant om hem in het voorjaar te planten en dat gaat heel erg gemakkelijk. Voordat je de plant in de aarde zet bepaal je als eerst de juiste positie/ verdeling van de plant of planten. Dit doe je door eerst de standplaats helemaal schoon te maken. Haal als eerst het onkruid weg en maak de aarde luchtiger, dit doe je door de aarde om te spitten. Daarna hark je de oppervlakte weer glad en zet je de tuinhortensia’s nog in pot op de plek waar jij ze wilt hebben staan. Daarna doe je een aantal stappen terug tot dat je het overzicht van je tuin goed kunt zien. Op deze manier zie je ofdat je de planten goed hebt verdeelt, qua afstand en of kleurverdeling. Zo kan je blijven schuiven totdat je het juiste resultaat hebt. En dan is het tijd om ze te gaan planten en dat doe je zo:

Beplanting

Meng de aarde met verse potgrond en graaf een gat. Hortensia’s  houden wel van een slokje, dus in droge tijden geef je ze dan ook regelmatig water. Helemaal wanneer het het eerst jaar is dat ze in de (volle) grond staan bij jouw in de tuin. Dus ook wanneer je hem gaat planten. Dompel de kluit van de plant eerst onder in een emmer met water en zet ‘m daarna in het gat. Vul nog even op met verse potgrond en druk de hortensia zachtjes aan. Dan geef ik hem zelf altijd nog een keer water (bij de wortelkluit en niet op de plant zelf) met de gieter. En je plant is klaar om zichzelf te wortelen in je tuin.

Tip: Afgelopen juli is het behoorlijk zonnig geweest en dat betekent dat de bloemen van de hortensia’s die in de volle zon staan sneller verbranden (bruin worden). De Magical hortensia’s zijn redelijk goed bestand tegen volle zon en er zijn zelfs Magical-soorten die er heel goed tegen kunnen. Toch adviseer ik om als het mogelijk is hortensia’s op een plek in de halfschaduw te planten.

tuinhortensia
tuinhortensia

De Magicals zijn vorstbestendig en zullen het volgende jaar weer mooi omhoog komen. Hij kan wel een meter hoog en breed worden. De tuin hortensia’s snoei je in het voorjaar rond eind maart / april. De nieuwe bloemen groeien op de oudere takken. Je hoeft eigenlijk alleen de oudere bloemen van het vorige jaar er af te knippen.

Veel plezier met het tuinieren met de Magical tuinhortensia!

tuinhortensia

Wat is jouw favoriete Magical soort?

jaloezieën
Liefs Sanne

Deze blog is geschreven in samenwerking met Magical tuinhortenisa. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.