Hoe kijk jij de wereld in

Voor de meeste mensen is het vanzelf sprekend dat je kunt fietsen, lopen maar ook dat je kunt lezen en schrijven. We staan er eigenlijk bijna nooit bij stil maar er zijn in Nederland z’n 250.000 mensen die niet kunnen lezen en schrijven. En in de wereld is dat één op de vijf mensen. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik deze hoge cijfers niet had verwacht en is het daarom ook erg belangrijk om er even bij stil te staan. Vandaar is het deze week ook de week van de alfabetisering. Ik probeer mezelf in te leven in deze mensen, die de wereld in kijken met alleen maar afbeeldingen, zonder (soms) te weten waar het nauw echt over gaat. Ik zou gefrustreerd worden, omdat je er constant aan herinnerd word. Sinds vorig jaar heeft mijn opa een herseninfarct gehad, waardoor hij niet meer kan lezen en schrijven. De beelden die soms te snel gaan, waardoor het voor hem allemaal erg moeilijk te volgen is. Ik zie hoe mijn opa er erg mee worstelen, omdat mijn opa met veel dingen graag zelf wilt doen, wat nu eigenlijk niet meer gaat. Hier door is hij nu erg afhankelijk geworden. Dit is lastig voor hem maar ook voor mijn oma. Gelukkig zien we wel al hele ieniemienie stapjes die vooruit gaan. Hoe fijn zou het zijn als dit ook in de wereld zou kunnen.

Via het bedrijf Viking kreeg ik en nog negentien andere bloggers een kalligrafeer uitdaging. De reden is dat Viking ook graag een steentje wil bij brengen aan de alfabetiseringsweek, zodat het meer herkenning, weet en aandacht krijgt. De uitdaging was om een woord of een kleine tekst te kalligraferen. En dan hoor ik je denken waarom kalligraferen, omdat een kalligrafeer tekst moeilijk te lezen en ook een uitdaging is om te schrijven. Zoals je kunt zien ben ik de uitdaging aan gegaan.

Hoe vond ik het schrijven gaan, eigenlijk vond ik het nog best wel goed gaan. Eerst wat proef letters gemaakt, om te voel en te beleven hoe het is om met een kalligrafeer pen te werken. En de letters leken veel op de voorbeeld letters. Misschien dat het komt omdat ik mijn moeder dit ‘vroeger’ ook vaak heb zien doen, toen zei een cursus daarin volgde of misschien beginners geluk.

alfa3

Daarna ben ik opzoek gegaan naar een mooie tekst en heb ik die als eerst met potlood uit gewerkt op papier. Wanneer ik hier tevreden mee was, had ik eigenlijk al snel de pen in mijn handen. Na ongeveer zes keer een poging te hebben gewaagd, stond het dan ook eindelijk mooi op papier. En hoe leuk is het dan om er dan een kleine poster van te maken, dus ik had er nog wat illustraties om heen getekend. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het schrijven makkelijker vind dan het lezen van gekalligrafeerde teksten.

alfa5

Hoe vind je hem geworden?

Liefs Sanne

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.